Hydrauliek olie

De belangrijkste functie van hydrauliekolie is het optimaal overbrengen van druk, maar deze olie is ook erg belangrijk ter bescherming van hydraulische systemen. Zorg tijdig voor het verversen en aanvullen van de juiste hydraulische olie om slijtage en storingen te voorkomen.

Lees verder


Categorie


Biologisch afbreekbaar

(5)

DIN 51524-2 HLP

(8)

DIN 51524/3 VHLP (HVI)

(1)

Merk


Voedselveilig NSF H1

(12)

Viscositeit

(1)
(1)
(3)
(11)
(15)
(8)
(2)
(1)
(1)
(1)
(1)

76 resultaten

Wat is hydrauliek olie?

Hydrauliek is een systeem, dat doormiddel van vloeistof bewegingen en krachten overbrengt. Naast het optimaal overbrengen van druk heeft hydrauliekolie nog andere belangrijke functies en dat is het beschermen van hydraulische systemen. Hydraulische olie beschermt namelijk tegen corrosie, roetsvorming, koelt het systeem en smeert verschillende componenten om slijtage te voorkomen.

Hydrauliek olie kan voor verschillende toepassingen worden gebruikt, namelijk;

  • Lagersystemen
  • Werktuigmachines
  • Compressoren
  • Vacuümpompen
  • Graafmachines
  • Vorkheftrucks
  • Grondverzetmachines
  • Shovel

De viscositeit, ook wel dikte, van hydrauliek olie is variërend van 10 tot en met 320. Hoe lager het getal, hoe dunner de olie is. De meest voorkomende hydraulische olie hebben een dikte van 32, 46 en 68.  Over het algemeen wordt een hydrauliek olie met een ISO VG 15 t/m ISO VG 68 het meest gebruikt. ISO VG staat voor de bescherming van roest, oxidatie en slijtage doordat er additieven zijn toegevoegd. 

De meest gebruikte hydrauliek olie, gebaseerd op mineralen hebben een viscositeit van ISO VG 15 t/m ISO VG 68. De aanduiding van ISO VG betekent dat de olie additieven bevat die beschermen tegen roest, oxidatie en slijtage tegengaat.

 

Synthetische en minerale hydrauliekolie

Hydrauliek olie is op te splitsen in twee varianten, namelijk minerale of synthetisch. Synthetische olie wordt met chemische basisvloeistoffen geproduceerd. Minerale olie heeft de minste toevoegingen, deze worden namelijk gewonnen uit ruwe olie. Nadat de olie is verhit worden er additieven toegevoegd die het eindproduct verbeterd.  

 

Verschillende typen hydrauliekolie

De twee meeste gebruikte classificaties voor hydraulische oliën zijn de ISO HM en de ISO HV. De ISO HM wordt door ISO omschreven als ‘een minerale olie met corrosieremmer, anti-oxidant en anti-slijtage. De ISO HV wordt omschreven als ‘een minerale olie met corrosieremmer, anti-oxidant en antislijtage met verhoogde VI’. De ISO HV bevat dus een verhoogde Viscositeits Index (VI). De ISO HV kan altijd worden toegepast bij machines die buiten werken, zoals kranen, wielladers en andere grondverzetmachines

Zorg tijdig voor het verversen en aanvullen van de juiste hydraulische olie om slijtage en storingen te voorkomen. Lees hier voor ook: Hydrauliekolie, voorkom 80% van de storingen

 

Stuurbekrachtigingsolie

Ook de stuurbekrachtiging invoertuigen is een hydraulisch systeem. Het zorgt ervoor dat het besturen van het voertuig relatief moeiteloos gaat. Wanneer er geconstateerd wordt dat het sturen moeilijk gaat of je een hoog geluid hoort, is het niveau van de stuurbekrachtiging olie waarschijnlijk te laag. Regelmatig controleren van het olie peil van is erg belangrijk. Als deze onder het minimum zit, dient deze bijgevuld worden. Om permanente schade aan het hydraulische systeem te voorkomen, is het erg belangrijk dat de juiste stuurbekrachtiging olie gebruikt wordt.

Het wordt aangeraden om de stuurbekrachtigingsolie om de 80.000 tot 100.000 kilometer te vervangen. Wanneer de stuurbekrachtigingsolie aangevuld moet worden, is het beter om iets te weinig bij te vullen, dan teveel. Dit heeft te maken met het uitzetten van de stuurbekrachtigingsvloeistof wanneer het heet wordt. Om permanente schade aan het hydraulische systeem te voorkomen, is het erg belangrijk om de juiste stuurbekrachtiging olie te gebruiken. Overweg Olie levert hoogwaardige en betrouwbare stuurbekrachtigingsolie. Het is te bestellen per liter, 5 liter, 20 liter, 60 liter, 208 liter of zelfs per bulk.

Remvloeistof

Overweg Olie stelt hoge eisen aan remvloeistof omdat remmen cruciale onderdelen zijn. De viscositeit van de remolie is daarbij erg belangrijk. Viscositeit geeft de stroperigheid van olie aan bij een bepaalde temperatuur. Remolie moet een lage viscositeit hebben om ook bij lage temperaturen gemakkelijk door de hydraulische systemen te vloeien. Ook moet remolie over een hoog kookpunt beschikken vanwege de oplopende temperatuur van de remvloeistof. Die wordt namelijk verhit door de warmte die vrijkomt van de remblokken. Zonder een hoog kookpunt, functioneert het remsysteem minder goed. Het kookpunt wordt weergegeven met een cijfer achter de term DOT ( = Department Of Transportation). Overweg Olie levert remvloeistoffen in de categorieën DOT 3, DOT 4, DOT 5 en DOT 5.1.

 

Remvloeistof vervangen

Het advies is om iedere 2 jaar de remolie te vervangen. De werking van remvloeistof is alleen optimaal wanneer deze niet verontreinigd is. Een eigenschap van remolie is dat het vocht opneemt. Wanneer de remvloeistof te lang is het systeem blijft zitten, wordt het percentage van het water te hoog. Dit heeft een negatieve werking op het remgedrag.

 

Remvloeistof bijvullen

Wanneer er onvoldoende remvloeistof in het reservoir zit, kan deze worden bijgevuld worden. Het is belangrijk om alvorens uit te zoeken wat de juiste remolie voor het voertuig is. Remolie is namelijk niet mengbaar. Daarnaast wordt er geadviseerd om alleen remolie te gebruiken uit een ongeopende fles.

Overweg Olie levert remvloeistoffen in de categorieën DOT 3, DOT 4, DOT 5 en DOT 5.1.

Welke hydrauliekolie?

Maak gebruik van onze online adviestool en je ziet meteen welke hydraulische olie het beste past bij jouw voertuig. Heb je toch nog vragen? Welke viscositeit je nodig hebt, hydrauliek olie 15, hydrauliek olie 22hydrauliek olie 32hydrauliek olie 46 of hydrauliek olie 68? Wil je bijvoorbeeld weten welke alternatieven er zijn voor de hydrauliek olie Perlus H46 of de hydrauliek olie Perlus H22? Wij helpen je graag! Je kunt ons telefonisch bereiken van maandag tot en met vrijdag van 08:30 tot 17:00 uur op 0572-363 890.

Mailen kan ook via info@overweg-olie.nl.

Hydrauliek olie kopen?

Bestel het product gemakkelijk via de webshop of bestel telefonisch op 0572-363890. Een bestelling via de e-mail doorgeven is ook mogelijk via info@overweg-olie.nl! Zakelijke een bestelling plaatsen? Dat kan! Profiteer daarmee ook van de voordelen zoals als achteraf betalen (na goedkeuring)!

× Filteren

Direct door naar

Biologisch afbreekbaar

(5)

DIN 51524-2 HLP

(8)

DIN 51524/3 VHLP (HVI)

(1)

Merk

Voedselveilig NSF H1

(12)

Viscositeit

(1)
(1)
(3)
(11)
(15)
(8)
(2)
(1)
(1)
(1)
(1)