AdBlue zelf bijvullen

Veel dieselmotoren gebruiken AdBlue om de uitstoot van uitlaatgassen te beperken. Dat werkt prima, maar AdBlue moet wel regelmatig worden bijgevuld. Je kunt dit laten doen door je dealer, maar wist je dat Adblue zelf bijvullen ook prima is te doen?


Wat is AdBlue?

AdBlue is een mengsel van gedemineraliseerd water en zuiver ureum dat giftige uitlaatgassen omvormt tot water en stikstof. Het is biologisch afbreekbaar en bevriest bij -11 graden Celsius. Bewaar het dus niet op een koude plaats! AdBlue wordt gebruikt in dieselvoertuigen met SCR (Selective Catalytic Reduction), zoals Euro 6-dieselmotoren. De belangrijkste merken die SCR-systemen in bepaalde modellen gebruiken zijn Audi, BMW, Citroën, Ford, Infiniti, Jaguar, Land Rover, Mazda, Mercedes, Opel, Peugeot, Seat, Skoda, Toyota en Volkswagen.


Wanneer AdBlue zelf bijvullen?

Je dealer checkt tijdens de onderhoudsbeurt van jouw auto of er nog voldoende AdBlue in het reservoir zit en vult dit - indien nodig - weer bij. Soms raakt het AdBlue-reservoir echter leeg voordat de volgende onderhoudsbeurt is gepland. Dan gaat er een verklikkerlampje branden en kun je nog ongeveer 2.400 kilometer rijden. We adviseren je echter om dat niet te doen! Als het AdBlue namelijk helemaal op is, verminderen de motorprestaties sterk en weigert je auto opnieuw te starten. Vul het reservoir daarom zo snel mogelijk bij nadat het lampje is gaan branden.


Hoe AdBlue zelf bijvullen?

Meestal zit de blauwe AdBlue-vuldop achter de dieseltankklep, maar in sommige auto’s is de dop verborgen onder de koffervloer of motorkap. In de handleiding van jouw auto staat precies waar de AdBlue-vuldop te vinden is.
Overweg Olie levert o.a. AdBlue 10 liter. Een handig vulaccessoires is de vulslang, voor bijvullen zonder knoeien, geschikt voor de 10 liter can AdBlue. Als het AdBlue-reservoir bijna leeg is, moet je minstens vier liter bijvullen. Vul de tank echter niet volledig of ga het reservoir niet bijvullen voordat het verklikkerlampje brandt. Giet je namelijk teveel AdBlue in de tank, dan kan de vloeistof overlopen. Daardoor gaat de vloeistof kristalliseren en dat zorgt voor een verstopte vulhals en een vervormd reservoir. Dan is vervanging noodzakelijk.
Na het bijvullen van AdBlue moet in sommige gevallen de boordcomputer worden gereset om het verklikkerlampje uit te zetten.

 

Gebruik eventueel deze Adblue Krusse Vulslang

 


Pas op met verkeerd bijvullen AdBlue!

Veel dieselmotoren gebruiken AdBlue om de uitstoot van uitlaatgassen te beperken. Dat werkt prima, maar het komt steeds vaker voor dat AdBlue verkeerd getankt wordt. Voorbeelden hiervan zijn: AdBlue bij de diesel, AdBlue in het ruitensproeierreservoir, AdBlue bij de koelvloeistof en zelfs AdBlue bij de benzine. De schade die verkeerd getankt AdBlue toebrengt aan de motor loopt al snel in de duizenden euro’s.


Wat kan er fout gaan?

Normaal gesproken wordt het AdBlue-tankje bijgevuld als de auto voor onderhoud in de garage is. Wellicht raken sommigen echter in de war als in de auto de melding ‘AdBlue bijvullen’ verschijnt. Het komt ook weleens voor dat iemand bij het tankstation per ongeluk AdBlue koopt in plaats van koelvloeistof. Als je echter AdBlue bij de koelvloeistof doet, kan de waterpomp gaan lekken en vliegt de koppakking eruit. Vanwege de vergelijkbare kleur komt het verder nogal eens voor dat AdBlue in het ruitensproeierreservoir wordt gegoten. Tankers van de goedkopere benzine Blue One 95 raken soms in de war door de vergelijkbare namen van beide producten. Bij een aantal tankstations kun je AdBlue namelijk gewoon tanken met een vulpistool. Denk dus altijd goed na bij het tanken van AdBlue. Daarmee bespaart u duizenden euro’s.


Wegenwacht tapt verkeerd getankt AdBlue niet af

De Wegenwacht van de ANWB helpt klanten die de verkeerde brandstof hebben getankt altijd. Als je echter AdBlue verkeerd tankt, tapt de Wegenwacht dit niet meer af om schade aan de VGT-installatie (verkeerd getankt-installatie) te voorkomen. Die zijn namelijk niet geschikt voor het afzuigen van AdBlue. Zodra er AdBlue verkeerd getankt is, wordt de auto dan ook afgesleept naar de garage.