Antivries en Koelvloeistof

Wat is antivries en wat is koelvloeistof? Welke antivries of koelvloeistof moet er in mijn auto? Dat zijn vragen die we geregeld krijgen te horen bij Overweg Olie. Antivries een onverdund middel wat aan water toegevoegd kan worden waardoor het vriespunt verlaagd wordt. Hierdoor wordt schade door bevriezing aan uw voertuig voorkomen. Antivries dient voor het gebruik nog verdund te worden met leidingwater in de aanbevolen verhouding.

 

Koelvloeistof is een vloeistof welke gebaseerd is op circa 50% gedemineraliseerd water. Het bestaat naast dit gedemineraliseerde water en antivries (glycol) ook nog uit speciale toevoegingen die er samen voor zorgen dat het voertuig gekoeld wordt en dus niet oververhit raakt. Ook beschermt het uw auto tegen vorst zodat uw motor niet kan bevriezen. Daarnaast beschermt het ook tegen roest en zorgt het voor smering van onder andere de waterpomp.

 

Er bestaan verschillende soorten koelvloeistof, te weten:  Coolant SP 11Coolant SP 12Coolant SP 12++, COOLANT SP 13Coolant SP 14, Coolant SP 15 en Coolant SP 16. Ook bestaat er nog Coolant SP 17, dit is een gebruiksklare, roodgekleurde Long Life koelvloeistof (vorstbeveiliging -38 °C) voor Heavy Duty verbrandingsmotoren van o.a. vrachtwagens, landbouwvoertuigen, bouwmachines en industriële stationaire motoren.

 

Daarnaast bestaat er ook nog speciale, veilige variant: Coolant Non-Toxic -45 Burst.

Coolant Non-Toxic -45 Burst is een speciale, kant-en-klare koelvloeistof op basis van Mono Propyleen Glycol. Dit niet giftige product kan veilig worden gebruikt voor de winterbescherming van drinkwater- en verwarmingssystemen van o.a. pleziervaartuigen en vakantiewoningen. Daarnaast is het ook geschikt voor de milieuvriendelijke vorstbeveiliging van watergekoelde koelsystemen van scheepsmotoren. Burstbescherming van -45°C.

Veiligheid: Pas op met dieren en kinderen!

Koelvloeistof bestaat voor ongeveer 50% uit water en voor 50% uit antivries en additieven. Het antivries-gedeelte bestaat uit ethyleenglycol.

Ethyleenglycol een heldere en stroperige vloeistof. Het smaakt zoet en is zeer giftig. In pure vorm kan slechts 30ml al dodelijk zijn.

Door de zoete smaak vinden kinderen het erg lekker en dient daarom ALTIJD BUITEN BEREIK VAN DIEREN EN KINDEREN te houden.

 

!! Bij het vermoeden dat uw dier of kind koelvloeistof gedronken heeft direct actie ondernemen !!