De meest gestelde vragen over AdBlue

Adblue, wat is het en waar wordt het voor gebruikt? Overweg Olie geeft antwoord op de meest gestelde vragen over AdBlue!

 

1. Wat is AdBlue?

AdBlue is een heldere, niet giftige en zeer zuivere ureumoplossing in water dat van alle zouten is ontdaan. AdBlue wordt gebruikt voor het 'schoonmaken' van de uitlaatgassen.

 

2. Waarom moet ik AdBlue gebruiken?

In 1996 is er besloten om het uitstootlimiet voor uitlaatgassen te verlagen om de hoeveelheid schadelijke gassen, waaronder stikstofoxide en fijnstof, in de lucht te verminderen. Stikstofoxide is namelijk een van de belangrijkste veroorzakers van veranderingen in de ozonlaag en zure regen.

 

3. Wat zijn de eigenschappen van AdBlue?

AdBlue is een zuiverende kleurloze vloeistof dat bevriest bij temperaturen van - 11 °C. AdBlue ontbindt bij een langdurige opslag boven de 35 °C. AdBlue is een ongevaarlijk product en brand niet.

 

4. Is AdBlue gevaarlijk?

Nee, AdBlue is ongevaarlijk. Ook is AdBlue niet schadelijk voor mens en dier. AdBlue kan wel irriteren wanneer het in aanraking komt met kleding of huid. Spoel het daarom goed af met water. Verder is AdBlue niet giftig, niet licht ontvlambaar en niet explosief en valt daarom ook niet onder de regelgeving voor gevaarlijke stoffen. 

 

5. Wat doet AdBlue

AdBlue wordt gebruikt bij alle dieselmotoren die zijn uitgerust met een SCR technologie. SCR staat voor Selective Catalytic Reduction, of wel het selectieve katalytische reductie. Het SCR-systeem werkt buiten de motor, daarom heeft AdBlue geen invloed op het verbrandingssysteem van de motor. AdBlue gaat namelijk in een apart reservoir, die vaak naast de brandstoftank is geplaatst.  In het SCR-systeem wordt stikstofoxide omgezet in waterdamp en stikstof. Zodra AdBlue in aanmerking komt met deze vloeistof ontstaat er een reactie die kan leiden tot een afname van 90% van de stikstofoxide uit het uitlaatsysteem. Stikstofoxide wordt omgezet in waterdamp en stikstof en dat betekent dus een schonere uitstoot.

 

6. Wat kost AdBlue?

Weten wat AdBlue kost? Bekijk hier het actuele aanbod van onder andere de 10 liter can en 200 liter vat. Daarnaast heeft Overweg Olie een superhandige vulslang om AdBlue bij te vullen!

 

7. Wat is de houdbaarheid van AdBlue? 

AdBlue is niet onbeperkt houdbaar. Bij een temperatuur van maximaal 25 °C is het product 1 jaar houdbaar. Het wordt dan ook aanbevolen om bij opslag direct zonlicht te vermijden. AdBlue gaat kristalliseren bij -11 °C. Maar na verwarming wordt AdBlue weer vloeibaar en kan het product gebruikt worden zonder dat er sprake is van kwaliteitsverlies.

 

8. Wat gebeurt er wanneer mijn auto een langere tijd geparkeerd staat bij -11 °C?

Zoals hierboven benoemd gaat AdBlue kristalliseren bij een temperatuur van -11 °C. Autofabrikanten hebben hierbij rekening gehouden en een automatische verwarming ingebouwd in de AdBlue tank zodat de SCR katalysator binnen 20 minuten na een koude start goed kan functioneren. 

 

Advies op maat

Stel Overweg Olie je vraag

Stel je vraag

Geef je mening over Overweg Olie

Geef je mening