Hydrauliekolie, voorkom 80% van storingen!

Maar liefst 80% van de storingen in hydraulische systemen zijn te herleiden naar verontreinigingen van de hydraulische olie. Deze storingen kunnen voor 100% voorkomen worden met het juiste olie management.

 

Hydraulische systemen worden gebruikt om krachten en bewegingen over te brengen. Hoewel het doel van de systemen kunnen verschillen, is het principe hetzelfde. Door de verplaatsing van hydrauliek olie, wordt op een ander component kracht uitgeoefend. Een voorbeeld hiervan is de werking op remmen. Door de hydraulische vloeistof worden de remblokken samengeknepen tegen de remschijf. In dit voorbeeld is de werkdruk van de hydraulische olie relatief hoog, maar de vloeistofverplaatsing is relatief laag.

 

Het is belangrijk op een aantal zaken te letten voor de juiste keuze van een hydraulische olie. Als eerste is de viscositeit, ofwel de dikte, van de olie van belang. De keuze voor de optimale viscositeit is tevens afhankelijk van een aantal tegenstrijdige eigenschappen. Voor een efficiënte krachtoverbrenging, een snelle reactie in het systeem en minimaal energieverbruik is een olie met een lage viscositeit aan te bevelen.

Slijtage door verontreinigende olie

Bovengemiddelde slijtage of zelfs schade aan bijvoorbeeld pompen en motoren kunnen de gevolgen zijn van verontreinigde olie. Zelfs een lichte verontreiniging kan grote schade veroorzaken. Ondanks dat bijvoorbeeld cilinders minder gevoelig zijn voor verontreinigde olie, zullen ook keringen, afdichtingen en glijlagers in de cilinder eerder slijten. Om schade aan kostbare componenten te voorkomen is een goed olie management van belang. Wanneer reparaties slecht zijn uitgevoerd, of er tijdens de reparatie met de verkeerde olie is gewerkt kan dit een bron zijn voor verontreiniging met schades tot gevolg. De specialisten van Overweg Olie kunnen voorzien van de juiste informatie over de hydrauliek olie die op jouw situatie van toepassing is!

 

Weten welke hydraulische olie past in uw systeem? Krijg advies op maat door te zoeken in de adviestool.

Classificaties

De twee meeste gebruikte classificaties voor hydraulische oliën zijn de ISO HM en de ISO HV. De ISO HM wordt door ISO omschreven als ‘een minerale olie met corrosieremmer, anti-oxidant en anti-slijtage. De ISO HV wordt omschreven als ‘een minerale olie met corrosieremmer, anti-oxidant en antislijtage met verhoogde VI’. De ISO HV bevat dus een verhoogde Viscositeits Index (VI). De ISO HV kan altijd worden toegepast bij machines die buiten werken, zoals kranen, wielladers en andere grondverzetmachines.

 

Overweg Olie heeft hydraulische oliën die zich onderscheiden door een unieke samenstelling. Het betreft een hoge kwaliteit, minerale basisolie. Dit blijkt uit een zeer goede hydraulische efficiëntie, minder afzettingen in systemen, maar vooral een hoge mate van bescherming van onderdelen en draagt bij aan een lange levensduur. Ook wanneer een biologisch afbreekbaar product gebruikt dient te worden, is dit mogelijk.

 

Bekijk hieronder veel gebruikte hydraulische oliën en biologisch afbreekbare varianten!