Olie verversen


Regelmatig olie verversen is essentieel voor het onderhoud van je auto. Met een goede smering blijft de motor in topconditie en het verlengt bovendien de levensduur van je auto.

Bij olie verversen is het erg belangrijk dat je motorolie gebruikt die het beste past bij jouw auto. Kies je de verkeerde motorolie, dan kun je de motor blijvend beschadigen. Maak gebruik van advies op maat als je geen idee hebt welke motorolie de juiste olie is voor jouw auto? Je kunt zoeken op kenteken of slim zoeken door merk en type in te voeren. Overweg Olie weet welke motorolie jouw auto nodig heeft!

 

Waarom olie verversen?

De motor van je auto kan niet zonder olie. Door de motorolie komt er een dun laagje olie op de bewegende motoronderdelen en dat reduceert slijtage en wrijving. Daardoor functioneert jouw auto beter en soepeler bij elke temperatuur. Bovendien beschermt motorolie ook nog eens tegen roest en zorgt de olie voor de noodzakelijke verkoeling van de motor.

 

Wanneer olie verversen?

Wie zuinig op zijn auto is, controleert regelmatig het oliepeil en zorgt voor het tijdig olie verversen. Door te weinig of vervuilde motorolie gaan de prestaties van je auto achteruit en bovendien kan dit schade aan de motor veroorzaken.


Het oliepeil controleren is niet ingewikkeld. Doe dit altijd met een koude of afgekoelde motor en zorg er ook voor dat de auto vlak staat. Bij de meeste auto’s vind je de peilstok onder de motorkap op het motorblok. Haal de peilstok uit het motorblok en veeg de peilstok met een doek droog. Steek daarna de peilstok opnieuw in het motorblok, haal het er weer uit en bekijk het niveau van de olie. Zit de olie tussen het minimum en maximum, dan is het oliepeil in orde. Als het oliepeil lager staat, dan is het de hoogste tijd om olie aan te vullen of geheel te verversen.


Hoe vaak olie verversen noodzakelijk is, is afhankelijk van het type auto en het aantal gereden kilometers. In het instructieboekje van je auto staat meestal wel hoe vaak je olie verversen het beste kunt doen.