ATF olie

ATF olie smeert en koelt de draaiende delen in een automatische versnellingsbak. ATF staat voor Automatic Transmission Fluid. Official Kroon Olie dealer Overweg Olie levert zeer veel soorten ATF olie. Het zijn allemaal hoogwaardige automatische transmissieoliën, geproduceerd met prima geraffineerde basisoliën waaraan additieven zijn toegevoegd. Vervanging en verversing van ATF olie kan de levensduur van automatische transmissies aanzienlijk verlengen.

Lees verder


27 resultaten

Eigenschappen ATF olie

ATF olie heeft diverse goede eigenschappen, zoals:
- een zeer hoge en stabiele viscositeitsindex;
- een zeer laag stolpunt;
- een zeer goede oxidatiestabiliteit;
- een goed anti-slijtage, anti-corrosie en anti-schuim vermogen;
- neutraal ten opzichte van afdichtingen en non-ferro metalen.

 

Verversen ATF olie

Vervanging of verversing van ATF olie is echt wel noodzakelijk, ook al zeggen sommige fabrikanten dat de olie van hun automatische versnellingsbak nooit ververst hoeft te worden. Het heeft namelijk een positief effect op het functioneren van de transmissie en kan de levensduur van automatische transmissies aanzienlijk verlengen. Door interne vervuiling, slijtage, vocht en verouderen van olie raakt de olie langzaam vervuild en verliest het zijn werkende eigenschappen. Hierdoor wordt de olie dikker en verliest het zijn smerende eigenschappen. Oliekanalen, schakelkleppen en lamellen vervuilen langzaam, waardoor schakelen niet meer soepel gaat. Als er niet op tijd onderhoud wordt uitgevoerd, kan de automaatbak storingen gaan vertonen. Dat kan ertoe leiden dat de automatische versnellingsbak vernieuwd of gereviseerd moet worden en dat is vaak duur.  Bij het verversen van de olie in de automatische versnellingsbak draai je de plug uit de onderkant van de versnellingsbak. Daarna stroomt een deel van de ATF olie eruit en kun je nieuwe olie bijvullen.

Let op!
Niet alle olie stroomt uit de versnellingsbak, want er blijft nog behoorlijk wat olie achter in de koppelomvormer en in de warmtewisselaar. Wil je alle oude en vervuilde olie uit de automaatbak krijgen, dan adviseren we je om de bak te laten spoelen met een reinigingsmiddel. 

Voor het koelen en smeren van de draaiende delen in een versnellingsbak van een handgeschakelde auto gebruik je versnellingsbakolie.

× Filteren